MITÄ TAEKWONDO ON ?
Taekwondo eli jalan ja käden tie/taito on monipuolinen liikunta- ja urheilulaji, joka sisältää runsaasti myös henkisiä arvoja ja filosofiaa (Do). Taekwondo on Olympialajiksi valitsemisen jälkeen kasvanut maailman suosituimmaksi kamppailulajiksi. Maailman Taekwondoliittoon (WT, World Taekwondo Federation) kuuluu 188 jäsenmaata ja yhteenlaskettu harrastajamäärä on peräti 80 miljoonaa.
Taekwondo kehittää harrastajan kestävyyttä, voimaa, nopeutta, liikkuvuutta ja koordinaatiokykyä. Perustekniikat sisältävät lukuisan määrän erilaisia käsin ja jaloin suoritettavia lyönti-, torjunta- ja potkutekniikoita, joita edelleen yhdistelemällä muodostetaan liikesarjoja (Puumset). Taekwondon harjoitteluun kuuluu myös ottelu (Kyorogi). Kilpaottelu on aivan vapaaehtoista, mutta harrastajalla on mahdollisuus edetä ottelun saralla vaikka kuinka korkealle. Perustekniikan ja ottelun lisäksi Taekwondoon kuuluu itsepuolustus (Hosinsul). Itsepuolustusharjoitusten perimmäinen tarkoitus on pyrkimys välttää ruumiillista ja henkistä väkivaltaa.
Taekwondon harrastajan tie on pitkä. Alkaen alkeiskurssista ja edeten vyöarvoittain keltaisesta mustaan, joita edelleen on yhdeksää eri astetta (Dan). Laji sisältää filosofisen taustan, joka kasvaa harrastajaan vuosien tiiviin harjoittelun myötä. Harrastuksessaan pidemmälle edistynyt Taekwondon harjoittelija on tasapainoinen, harkitseva ja tiedostava ihminen. Hänen itseluottamuksensa on vahva ja hän elää sopusoinnussa itsensä ja ympäristönsä kanssa. Yksinkertaisesti sanottuna harjoittelijalla on terve ruumis terveessä sielussa. Parhaimmillaan Taekwondon harjoittelu ei pääty koskaan, vaan lajista tulee harjoittajalleen elämäntapa.
Taekwondo sopii kaikenikäisille. Jokainen harrastaja löytää lajista jotain. Voi kuntourheilla tai haastaa itsensä ja muut liikesarjakisoissa tai ottelussa. Seurat ympäri Suomea järjestävät tapahtumia, leirejä ja festivaaleja. Kotimaisia ja ulkomaisia opettajia käy vetämässä harjoituksia ja luennoimassa. Tervetuloa Taekwondon maailmaan!
TAEKWONDON HISTORIAA
Taekwondo on Korean niemimaalla kehittynyt laji, joka nopeasti levisi 60-70 luvun taitteessa ympäri maailmaa. Laajasta harrastuksesta ja levinneisyydestä johtuen päätettiin vuonna 1973 käynnistää ensimmäiset lajin maailmanmestaruuskilpailut sekä perustaa lajille kattojärjestö. 19 maata perustivat yhdessä Maailman Taekwondoliiton (WT) vuonna 1973. Samalla Soulissa Koreassa sijaitseva Kukkiwon tuli maailman Taekwondoliiton keskuspaikaksi.
TAEKWONDO SUOMESSA
Suomeen Taekwondon toi Korealainen Dae Jin Hwang vuonna 1979. Samana vuonna perustettiin ensimmäinen seura Klaukkalaan. Suomen Taekwondoliitto perustettiin vuonna 1980. Maailman Taekwondoliittoon ja Euroopan Taekwondounioniin Suomen Taekwondoliitto liittyi vuonna 1982. Liitosta tuli SVUL:n jäsen vuonna 1983 sekä Olympiakomitean jäsen vuonna 1984. Vuonna 1994 Suomen Taekwondoliitto oli mukana perustamassa Suomen Liikunta ja Urheilu ry:tä (SLU).
Lajin ensimmäiset Suomen mestaruuskilpailut järjestettiin 1980 ja ensimmäisiin kansainvälisiin arvokilpailuihin osallistuttiin Kööpenhaminan maailmanmestaruuskilpailuissa vuonna 1983.
HARJOITTELU
Harjoittelun tarkoituksena on pyrkiä keskittymään omaan tekemiseen. Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta vaatia itseltä kurinalaisuutta. Kokea onnistumisen hetkiä ja huomata kuntonsa ja taitonsa kehittyvän. Harjoittelu tarjoaa myös mahdollisuuden irtautua hetkeksi arjen rutiineista. Harjoitellaan tosissaan omat rajoitukset muistaen ja ennen kaikkea huumorilla ja hikoillen.
OSA-ALUEET
Laji koostuu erilaisista osa-alueista. Niitä ovat perustekniikassa mm käsi- ja jalkatekniikat, erilaiset askelottelut, hyppypotkut, liikesarjat (pumset), itsepuolustus (hosinsul) ja murskaus. Kilpailla voi halutessaan liikesarjoissa ja ottelussa.
VYÖARVOT JA KEHITTYMINEN
Harrastajan kehittymistä seurataan vyökokeilla, joita järjestetään tarvittaessa. Meillä käytössä oleva värivyöjärjestelmä on: valkoinen (10-9 kup), keltainen (8-7 kup), vihreä (6-5 kup), sininen (4-3 kup) ja punainen (2-1 kup). Parilliset merkitsevät täyttä väriä esim 8 kup on keltainen ja pariton seuraavan vyöarvon väristä natsaa, esim 7 kup on keltainen vyö, jossa vihreä natsa.
6 OHJETTA
Taekwondon fyysistä/henkistä harjoittelua ja kehitystä ohjaa ns. kuuden ohjeen sääntö:
- Kärsivällisyys
- Käytös
- Kunnioitus
- Uhrautuvaisuus
- Vaatimattomuus
- Kehon ja mielen puhtaus
HARJOITUSASU
Tulee olla puhdas ja siisti. Aluksi voi harjoitella verkkareilla ja t-paidalla tai mahdollisella karate- tai judopuvulla.
HARJOITUKSIIN TULEMINEN
Periaatteessa harjoitukset alkavat jo siinä vaiheessa, kun avaat harjoituspaikan oven, joten kaikenlainen hälinöinti ja huutaminen jätetään ulkona suoritettavaksi. Vaihdetaan ulkovaatteet pukuhuoneessa, huuhdellaan ja kuivataan jalat pesuhuoneessa. (Pieni pyyhe mukaan). Lyhyeksi leikatut kynnet. Purukumit pois. Korut, riipukset ja vastaavat otetaan pois harjoituksen ajaksi. (Jätä mieluummin kotiin). Kännykät hiljennettävä. Saliin tultaessa kumarretaan oviaukossa saliin ja jos salissa musta vyö niin häntä kohti. Salissa voi toki seurustella normaalilla äänenkäytöllä ennen harjoittelun alkua, samoin omakohtaista lämmittelyä voi suorittaa.
HARJOITUKSET
Tehdään opettajan tai ohjaajan johdolla.
Aloitetaan muotoon menemällä ja kulmamiehen komennolla.
Harjoitukset loppuvat kulmamiehen komennolla.
HARJOITUSTEN JÄLKEEN
Kumarrus oviaukossa, niin kuin alussakin. Muistetaan ottaa omat tavarat ja varusteet mukaan. (Korut, lompakot, kännykät, vaatteet ym.) Muistetaan juoda riittävästi, mieluiten ensin vettä.
KUKA VOI ALOITTAA LAJIN? MINKÄ IKÄISENÄ?
Laji sopii koko perheelle. Lapsilla alaikärajana on 7 vuotta, mutta jos isä tai äiti tai molemmat aloittavat, voidaan ottaa mukaan jopa 5 -vuotias.
MITÄ HARJOITUKSISSA TEHDÄÄN?
Aloitamme kevyesti, yksinkertaisilla asioilla. Kehitämme omaa lihaskuntoa, tasapainoa ja kehon hallintaa erilaisilla harjoitteilla. Taidon kehittyessä tulee mukaan vaativampia suorituksia.